İki tür vekalet ücreti bulunmaktadır.İlki, dava sonuçlanınca davacı lehine veya davalı aleyhine Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl yayınlanan avukatlık ücret tarifesine göre belirlenen avukatlık ücretidir. Bu vekalet ücretine karşı vekalet ücreti de denmektedir. Kanundan doğan bahse konu vekalet ücreti yargılama giderleri kapsamındadır. Mahkeme tarafından haksız çıkan taraf aleyhine vekalet ücretine hükmedilmektedir. Diğeri ise avukatlık hizmeti için müvekkil ile avukat arasında belirlenen vekalet ücretidir. Bu vekalet ücretine akdi vekalet ücreti de denmektedir.
Tavsiye İçerik: Mesleki Sorumluluk Sigortası Nedir?
İçindekiler
Vekalet Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Öncelikle karşı vekalet ücreti hesaplaması her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan tarifeye göre belirlenmektedir. Bu tarifeye göre 2025 yılı için karşı vekalet miktarları;
tarifesi üzerinden belirlenmektedir.
Akdi vekalet ücreti ise avukatlık hizmeti karşılığı avukat ile müvekkil arasında belirlenen tutarı ifade etmektedir. Bu tutar, dava sonucu hükmolunacak şeyin veya paranın belirli bir yüzdesi de olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki ilgili kanun gereği bu oran %25’i geçemez.
Değeri para ile ölçülemeyen veya yüzdelik usulü anlaşılmayan davalar veya hukuki hizmet için avukatlık asgari ücret tarifesi baz alınır.
Vekalet Ücreti Neye Göre Belirlenir?
Karşı vekalet ücreti Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan tarifeye (AAÜT) göre belirlenmektedir. Bahse konu vekalet ücreti dava türüne ve mahkemesine göre değişkenlik göstermektedir.
Akdi vekalet ücreti ise müvekkil ile avukat arası belirlenen bir miktardır. Bu vekalet ücretinin belirlenmesinde de AAÜT göz önüne alınarak bir ücret belirlenir. Burada belirlenen vekalet ücreti, avukatın müvekkile sunmuş olduğu avukatlık hizmeti için belirlenmektedir. Davanın /hukuki hizmetin detayları, sürecin uzunluğu, uzmanlığı gibi bir çok husus değerlendirilerek bir tutar belirlenmektedir.
Tavsiye İçerik: Ölümlü Trafik Kazasında Tazminat Davası
Avukatlık Sözleşmesine Dayanan Vekalet Ücreti
Akdi vekalet ücreti olarak da tanımlanan bu vekalet ücreti avukat ile iş müvekkil arasında imzalanan tarafların hak ve yükümlülüklerini içeren taraf iradelerine dayanan herhangi bir şekil şartına bağlı olmayan bir tür sözleşmedir. Akdi vekalet ücreti, avukatın hukuki hizmetine karşılık olan meblağ veya değer anlamına gelmektedir. Dava veya hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesi de akdi avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilir. Unutulmamalıdır ki bu oran %25 i aşamaz.
Akdi vekalet ücreti dava/hukuki hizmet türü, dava/hukuki hizmet süreci, dava/hukuki hizmet konusu ve diğer tüm koşullar dikkate alınarak belirlenmektedir.
Yargılama Gideri Olan Kanuni Vekalet Ücreti
Yargılama aşamasında mahkeme tarafından davacı lehine veya davalı aleyhine hükmedilen davanın feri niteliğindeki vekalet ücretleri, yargılama giderlerinden sayılmaktadır. Unutulmamalıdır ki karşı vekalet ücreti sadece vekil ile temsil durumunda söz konusu olmaktadır. Başka bir deyişle avukatla temsil edilen taraf için hükmedilebilmektedir. Karşı vekalet ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen miktarlardan aşağı kalmamak üzere hükmedilmektedir. Karşı vekalet ücreti karar tarihinde yürürlükte olan AAÜT e göre hükmedilmektedir.
Maktu Vekalet Ücreti
Maktu vekalet ücreti davanın konusunun para olmadığı veya para ile ölçülemediği durumlarda hükmedilen karşı vekalet ücretidir. Bu davalarda dava konusunun değerinin önemi bulunmamaktadır. Maktu vekalet ücreti AAÜT’e göre belirlenmektedir.
Nispi Vekalet Ücreti
Nispi vekalet ücreti dava konusu para ile olan veya para ile ölçülebilen davalarda dava değeri üzerinden oransal olarak hükmedilen vekalet ücretidir. Bu ücret de AAÜT’e göre belirlenmektedir.
Maktu veya nispi karşı vekalet ücretinin tespiti için https://www.barobirlik.org.tr/HesaplamaAraclari sitesinden yararlanılabilir.