Trafik Kazası Tazminatı Hesaplama



Trafik kazası nedeniyle zarara uğrayan kişi için  hesaplanan tazminata  trafik kazası tazminatı da denilmektedir. Bu tazminat için özel hesaplama araçları bulunmakta olup hesaplamanın gerçeğe uygun olması önem teşkil etmektedir.

Tavsiye İçerik: Islah Harcı Hesaplama

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nedir? 

Ölüm halinde veya yaralanma halinde bilinen dönem tazminat hesabı ile bilinmeyen dönem tazminat hesabının toplamı kişinin gerçek zararına yani trafik kazası tazminatı olarak hesaplanmaktadır. 

Trafik kazası tazminatı Yargıtay’ın yerleşik içtihatları sebebiyle TRH 2010 Yaşam Tablosuna göre hesaplanmaktadır. Bu tablo Türkiye’nin ortalama bakiye ömür değerlerine daha yakın bulunmaktadır.

Dikkatinizi Çekebilir: İş Kazası Tazminatı Hesaplama

Trafik Kazası Tazminatını Etkileyen Faktörler

Trafik kazası tazminatını etkileyen unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Trafik kazası türü (yaralamalı/ölümlü)
  • Kusur
  • Maluliyet Oranı
  • Yaş 
  • Cinsiyet
  • Bakiye Ömür
  • Eğitim Durumu
  • Maaş Miktarı

 

Trafik Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır? 

Trafik kazası tazminatının hesaplanabilmesi için hak sahibinin kusuru, aldığı ücret, bakiye ömür ve maluliyet oranının birlikte değerlendirilmesi sonucunda bir hesaplama yapılır. 

Zarar görenin veya müteveffanın tazminat hesabında kişinin aldığı en son brüt ücret üzerinden hesaplama yapılır. Kişi herhangi bir işte çalışmıyor veya SGK kaydı yok ise tazminat hesabı asgari ücret üzerinden yapılır. Kişi çalışmıyor olsa bile ilerde iş sahibi olma durumu nazara alınarak ve alacağı emsal ücret araştırılarak tazminat hesabı yapılması da Yargıtayca kabul görmüştür

Trafik Kazası Tazminat Davalarında Görevli Mahkeme 

Ölümlü veya yaralamalı trafik kazaları nedeniyle trafşk kazası tazminat davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.Trafik sigortasını yapan şirkete açılacak tazminat davasına bakmaya görevli mahkeme  ise kural olarak Asliye Ticaret Mahkemesi’dir 

Trafik Kazası Tazminat Davalarında Zamanaşımı 

Ölümlü ve yaralanmalı bir trafik kazasında zamanaşımı süresi belirlenirken Türk Ceza Kanunu bakımından öngörülen zamanaşımı süresi incelenmelidir. Türk Ceza Kanunu 66. Maddesine göre zamanaşımı süresi ise

-Bir veya birden fazla ölü varsa 15 yıl,

-Bir veya birden fazla yaralı varsa 8 yıldır.

İşbu zamanaşımı sürelerinin KTK m. 109. maddede belirtilen 2 yıllık zamanaşımı süresinden uzun olması sebebiyle uzamış zamanaşımı yani ceza zamanaşımı dikkate alınmalıdır. 

Eğer kazada ölüm ve yaralanma birlikte gerçekleşmişse bu halde zamanaşımı süresi yine 15 yıldır. Burada ceza gerektiren bir fiilin varlığı ceza zamanaşımının uygulanması için yeterlidir.