Araç değer kaybı nedir, bir trafik kazası sonucunda hasar alan aracın onarım, değişim ve tadilat benzeri nedenlerden dolayı 2.el piyasasındaki değerinin düşmesi olarak tanımlanır.İşbu durum araç satılmak istendiğinde karşılaşılacak maddi kayıplar arasında yer almaktadır. Değer Kaybı Tazminatını etkileyen faktörler bulunmaktadır. Bunlar;
-Aracın yaşı,
-Aracın km’si,
-Aracın markası,
-Aracın Modeli,
-Aracın Tramer Kaydı olarak sıralanabilir.
Belirtmekte lüzum var ki değer kaybı motosikletler için de alınabilmektedir. Yukarıda sayılan tüm şartlar motosikletler için de geçerlidir.
İçindekiler
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Araç değer kaybı hesaplama için bir formül kullanılmamaktadır ve araç Değer kaybı bedeli ZMSS (Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası) poliçesi kapsamında olup, poliçe limitleri dahilinde ödenmesi gerekmektedir. Değer kaybı hesaplanması Yargıtayın yerleşik içtihadına göre;
Yargıtay 4. HD, 2021/18252 E., 2022/9695 K. Sayılı İlamında;
“…mahkemece; araçların modeli, markası, özellikleri, hasarı, yapılan onarım işlemleri, kilometresi, olay tarihindeki yaşı, davacı tarafın iddiaları, davalı tarafın savunmaları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa rayiç değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri arasındaki farka göre değer kaybının belirlenmesi gerekmektedir…”
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/25174 E. 2022/5953 K. Sayılı İlamında;
“…kaza nedeniyle oluşan hasarın nitelik ve niceliği, aracın modeli, markası, kaza tarihindeki yaşı, kilometresi gibi hususlar gözönünde bulundurularak, kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki 2. el piyasa rayiç değeri (hasarsız haliyle) ile aracın hasarı onarıldıktan sonraki haline göre serbest piyasadaki 2. el piyasa değeri arasındaki fark (aradaki farkın değer kaybı olarak kabul edilmesi) hususlarında rapor alınıp, davalı … şirketinin sorumlu olduğu değer kaybının hüküm altına alınması gereğine değinilmiştir…” Şeklinde belirtilmiştir.
Yargıtay kararlarında da açıkça belirtildiği üzere değer kaybı “kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki 2. el piyasa rayiç değeri (hasarsız haliyle) ile aracın hasarı onarıldıktan sonraki haline göre serbest piyasadaki 2. el piyasa değeri arasındaki fark” olarak tanımlanmıştır.
Araç Değer Kaybı hesaplamasında aracın aldığı hasar miktarı ve piyasa değeri en önemli etkenlerdir. Açıklamak gerekirse hasarsız, yeni model bir aracın aldığı hasar bedeli için belirlenecek araç değer kaybı da yüksek olacaktır.
Araç Değer Kaybı Şartları
Araç Değer kaybı Tazminatı için en önemli şart kusur oranıdır. Şayet trafik kazasında %100 kusurluysanız herhangi bir tazminat talebinde bulunamamaktasınız . Fakat %75 kusurlu olmanız değer kaybı almanızın önünde engel değildir. Kusur oranı tazminat bedelinin hesaplamasında dikkate alınacaktır. Açıklamak gerekirse 100.000 TL’lik bir değer kaybınız var ve trafik kazasında %50 haklı iseniz 50.000 TL değer kaybı tazminatı alabilmektesiniz.
Diğer bir önemli şart ise aracın hasara uğrayan bölümünün daha önceden değişim/onarıma uğramamış olmasıdır. Aynı bölgeden 2 kez değer kaybı tazminatı alınamamaktadır.
Araç değer kaybı için gerekli olan şartları belirtmek gerekirse:
- Kaza Tespit Tutanağı
- Kusur Oranı
- Aracın Hasar Almış Olması
- Araç Hasarının Daha Önce Hasara Uğramamış Bir bölgede Olması
- Zamanaşımı süresinin dolmaması
- Araç değer kaybı motosikletler için de talep edilebilmektedir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybı ZMSS kapsamındadır. İşbu sebeple trafik kazasında kusurlu olan aracın işleteni, sürücüsü ve aracın sigorta şirketi değer kaybı bedelinden sorumludur. ZMSS kapsamında sigorta şirketinden değer kaybı bedeli talebi için öncelikli şart sigorta şirketine başvurudur. Unutulmamalıdır ki sigorta şirketlerinin ZMSS kapsamında teminat limitleri vardır. ZMSS kapsamında sigorta şirketleri 2024 yılı için 200.000 TL’ye kadar teminat limiti ile sorumludur. Karşı taraf araç sürücüsü ve işleteni için açılacak araç değer kaybı davası ise tüzel veya gerçek kişi olma durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Araç Değer Kaybında Sigorta Şirketine Nasıl Başvuru Yapılır?
Araç değer kaybı için sigorta şirketine yapılacak başvuru,detaylıca ve özenli bir şekilde hazırlanmalıdır. Trafik kazasına ilişkin detaylar hazırlanacak dilekçede belirtilmeli, deliller sunulmalıdır. Araç değer kaybı tazminatın şartlarının gerçekleştiği belirtilerek ve delillendirilerek bir dilekçe hazırlanmalıdır. Sigorta şirketi 15 gün içerisinde ödeme yapmaz ise dava veya sigorta tahkim komisyonu yoluna başvurulabilir.
Araç Değer Kaybında Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Araç değer kaybı davası için zamanaşımı süresi 2 yıldır. Bu süre trafik kazasının gerçekleştiği günden itibaren hesaplanır. Belirtmek gerekir ki yaralamalı bir trafik kazası gerçekleşti ise zamanaşımı süresi 8 yıl, ölümlü bir trafik kazası gerçekleştiyse zamanaşımı süresi 15 yıl olacaktır.
Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği
….. SİGORTA A.Ş. HASAR SERVİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
BAŞVURAN : …..
VEKİLİ :
KONU : …Tarihinde Meydana Gelen Maddi Hasarlı Trafik
Kazasında ……. ait …..Plakalı
Araçta Meydana Gelen Değer Kaybının Tazmini
Talebimizden İbarettir.
AÇIKLAMALAR:
1-) ……… (trafik kazası anlatılır) çarpması sonucu maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir.
2-) Bu kazanın oluşumunda ……. (kusurlu araç belirtirtilir.)
4-) Söz konusu hasar sebebi ile … plakalı araçta, gerçek reel değer kaybı meydana gelmiştir.
5-) Zararının giderilmesi amacıyla işbu başvuruyu yapma zarureti hasıl olmuştur.
NETİCE-İ TALEP:
Yukarıda açıkladığımız nedenlerle meydana gelen kazada hiçbir kusuru bulunmayan ….. plakalı araçta hasar meydana gelmiş olup kazaya sebebiyet veren …. plaka sayılı aracın ZMSS’si sizin tarafınızdan yapılmıştır. İşbu dosyanın incelenerek şirketinizce yapılmış olunan Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigorta Poliçesi gereği değer kaybının ivedi ödenmesini talep ederiz. Aksi halde15(On Beş) gün içerisinde dava veya sigorta tahkim komisyonu yoluna başvuracağımızı ihtaren bildiririz.
Başvuran……..
Vekili
Av. Büşra Sevil BAKIR
EKLER:
- Aslı Gibidir Yapılmış Vekaletname Örneği
- Trafik Kazası Tespit Tutanağı
- ….Plaka Sayılı Araca Ait Ruhsat Sureti
- Kazaya Dair Fotoğraflar
- …. Plaka Sayılı Aracın Hasarsız Olduğuna İlişkin Ekran Görüntüsü
- Sair Belgeler
Ödemenin Yapılacağı Hesap
…..